fbpx

VÅRA FARTYG

M/S ELLEN AF HARSTENA

Längd: 23,5 m

Maximalt antal passagerare: 90 st

Antal sittande vid bord: 42 st

Sittande under tak: 52 st

Ellen byggdes på Motala Mekaniska Werkstads AB år 1885 som isbrytande bogserbåt till James Dickson & Co/Trävarubolaget Svartvik på Norrlandskusten. Hon motoriserades med en Skandiadiesel på 300 hk vid Lunde varv 1955. 1979 byggdes hon om till passagerarfartyg på Visingsö. Hon gick sedan som ersättningstrafik för den rasade Tjörnbron och blev kvar på ett antal år. Därefter kom hon till Vänern och körde turisttrafik med Karlstad som hemmahamn. 2014 såldes hon till Västkusten och fick nuvarande utseende med trappa upp till soldäck och högre skorstenar.

Sedan 2019 är hon åter hemma i Östergötland efter 134 år runt om i Sverige!

M/S ATHENE

Längd: 25,5 m

Maximalt antal passagerare: 90 st

Antal sittande vid bord: 68 st

Sittande under tak: 68 st

Vårt nyaste fartyg är M/S Athene som byggdes på Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB år 1915 som en privat lustjakt till grosshandlaren Hugo Brusell i Stockholm. På 30-talet byggdes hon om till passagerarfartyg och ångmaskinen lyftes ur år 1950 då hon motoriserades med en Seffle semidiesel på 120 hk i Fisketången. Innan hon kom till oss har hon bland annat trafikerat Stockholms skärgård, Västkusten, Vättern & Göta kanal och senast Mälaren och Hjälmaren.

Säsongen 2024 är hon nu tillbaka i Göta kanal med Söderköping som hemmahamn!

M/S SVANÖ

Längd: 18,5 m

Maximalt antal passagerare: 63 st

Antal sittande vid bord: 48 st

Sittande under tak: 63 st

Svanö byggdes 1899 på Hernösands Mekansiska Verkstad & Warfs AB som ångdriven bogserbåt. Hon är byggd i järn och levereras till Svanö AB som var ett sågverksbolag på Svanö i Ångermanland.

Hon motoriserades 1952 och byggdes om till passagerarfartyg så sent som 2010. Därefter har hon gått i passagerartrafik i Hjälmaren under namnet Liden innan hon hittade hit till oss.

Nu heter hon åter Svanö, som när hon byggdes, och trafikerar under sommaren dagligen Skärgårdslinjen från Arkösund via Tyrislöt till Harstena (den röda linjen). Det går också bra att boka henne för charterturer och själv bestämma vart vi skall åka!

Våra turer utgår antingen från hamnen i Fyrudden, Tyrislöt, Arkösund eller Söderköping.