fbpx

VÅRA FARTYG

M/S ELLEN AF HARSTENA

Ellen byggdes på Motala Mekaniska Werkstads AB år 1885 som isbrytande bogserbåt till James Dickson & Co/Trävarubolaget Svartvik på Norrlandskusten. Hon motoriserades med en Skandiadiesel på 300 hk vid Lunde varv 1955. Hon byggdes om till passagerarfartyg på Visingsö 1979. Hon gick sedan som ersättningstrafik för den rasade Tjörnbron och blev kvar på ett antal år. Därefter kom hon till Vänern och körde turisttrafik med Karlstad som hemmahamn. 2014 såldes hon till Västkusten och fick nuvarande utseende med trappa upp till soldäck och högre skorstenar.

Nu är hon åter hemma i Östergötland efter 134 år runt om i Sverige!

M/S SVANÖ

Svanö byggdes 1899 på Hernösands Mekansiska Verkstad & Warfs AB som ångdriven bogserbåt. Hon är byggd i järn och levereras till Svanö AB som var ett sågverksbolag på Svanö i Ångermanland.

Hon motoriserades 1952 och byggdes om till passagerarfartyg så sent som 2010. Därefter har hon gått i passagerartrafik i Hjälmaren under namnet Liden innan hon hittade hit till oss.

Nu heter hon åter Svanö som när hon byggdes och trafikerar under sommaren dagligen Skärgårdslinjen från Arkösund via Tyrislöt till Harstena (den röda linjen). Det går också bra att boka henne för charterturer och själv bestämma vart vi skall åka!

Våra turer utgår antingen från hamnen i Fyrudden, Tyrislöt eller Arkösund.​